Van 15 januari tot 9 februari 2017 ben ik, samen met mijn collega Angela, in Makiungu geweest. We hebben daar in een ziekenhuis gewerkt en voor prematuren en zieke pasgeborenen gezorgd. Het was vooral teaching on the job en scholing gegeven aan de verpleegkundigen en verpleegkundig assistenten. Het is heel bijzonder om zoiets te mogen doen en te zien dat de zorg een beetje beter wordt. We hebben ook vele malen reanimatie trainingen voor pasgeborenen en volwassenen gegeven.

Daarnaast is er nog een presentatie voor de artsen gegeven over wat te doen bij de opvang van een prematuur en waarop te letten bij de behandeling. Het zijn allemaal algemene artsen zonder specifieke kinderervaring… wij weten meer op dat gebied dan zijzelf. Gelukkig stonden ze wel open voor deze informatie en nu is er zelfs regelmatig mailcontact met een arts die een update geeft over de kinderen die er lagen toen wij weg gingen en die met vragen komt, dit is echt een grote winst!

Vanuit onze gemeente is er weer heel erg meegeleefd, hartverwarmend. Er is kinderondergoed, babymutsjes, kleurboeken, kleurpotloden, ballonnen en een flinke financiële bijdrage mee gegeven. We hebben hier oa. babyvoeding, ordners en strikslips voor gekocht, de vrouwengroep ‘Upendo’ die aan microkrediet doet heeft een bijdrage gekregen.