Op zaterdag 7 april zingt Musica Vocalis de Vespers van de Russische componist Rachmaninov in de Pauluskerk. In het voorprogramma brengt Vida Vocalis de vier psalmen van Grieg ten gehore. Beide koren staan onder leiding van dirigent Vincent Spoeltman.

Rachmaninov (1873-1943) schreef zijn virtuoze Vespers in 1915, in twee weken tijd! Dit werk, dat tot het allergrootste koorrepertoire behoort, is voor a capella koor met een hoofdrol voor de diepe basstemmen, en is een stuk van symfonische omvang. De koorstemmen zijn als van een orkest: elke partij wordt in drieën onderverdeeld, wat resulteert in soms twaalfstemmige muziek. Direct na de eerste uitvoering in Moskou, op 10 maart 1915, was het werk een succes en dat is altijd zo gebleven. Rachmaninov beschouwde zijn Vespers als zijn ‘Nachtwake’. Bij zijn begrafenis werd Vesper nr. 5 (Nu laat u, Heer, uw dienaar in vrede heengaan) uitgevoerd.

Grieg componeerde zijn vier psalmen in 1906 en maakte daarbij gebruik van een beroemde collectie Noorse volksliedbewerkingen. Hij combineerde deze liederen met de traditionele vorm van de psalm en zijn eigen stijl van harmonische vernieuwing.

De solisten zijn Renske Dzon, alt, en Leon van Liere, tenor

Musica Vocalis is een ambitieus projectkoor dat sinds 1996 bestaat. In de afgelopen jaren werden o.a. de Petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem van Brahms ten gehore gebracht. Vorig jaar presenteerde het koor o.a. het Requiem van Duruflé. Kamerkoor Vida Vocalis is een nieuw koor (najaar 2016) dat bestaat uit ongeveer twintig enthousiaste en ervaren zangers. In 2017 werden het prachtige requiem van Howells en het Gloria van Rutter uitgevoerd.

Zaterdag 7 april, 20.00 uur: Pauluskerk, Merellaan 352, Capelle a.d. IJssel: Russische koormuziek in Capelle. Het concert begint om 20.00 uur. Entreekaarten kosten € 12,50 en kunt u reserveren via m.e.delhaas@kpnmail.nl.

Meer informatie over de koren: