Met een drietal, gekozen jongens was ik bezig de vakantieweek van de club in Vierhouten door te nemen. ‘Wat vinden jullie fijn om op het programma te zetten?’ Een 14-jarige vraagt om een avond de seksualiteit te bespreken. Mijn antwoord is: ‘daar zijn jullie ouders voor.’ ‘Nee’, zegt de jongen, ‘wij willen weten hoe u daarover denkt’. Ik stem toe. In de Jeugdraden is dit al besproken en is de leiding van de Jeugdgroepen ingelicht om het met de jeugd over seks te hebben. De eerste avond is het al raak. Vanuit de stal klinkt hevig meisjesgegil. Ik er heen. Daar hoor ik op de valreep een meisje zeggen: ‘Kijk wat die varkens aan het doen zijn.’ De boer kijkt lachend toe. Hoe meer varkens er komen hoe liever. Nog geen uur later komt er een 12-jarige jongen bij mij en vraagt: ‘Waar waren die varkens mee bezig?’

Een paar weken na de kampweek werden alle ouders door mij bezocht, ook de moeder van de 12-jarige jongen. ‘Ja’, zegt deze moeder, toen hij terug kwam van het kamp zei hij: ‘Nou weet ik waar de varkentjes vandaan komen.’ Nog eens 25 jaar later worden er 2 meisjes gedoopt…, overigens op dringend verzoek van zijn moeder.

Tot slot: na de vakantieweek werden de ouders uitgenodigd om kennis te nemen van hoe het op kamp was geweest, inclusief de vraag over de seksualiteit. Eén moeder glunderde. Zij heeft een zeer groot gezin. ‘O, ja,’ vroeg zij, ‘hoe is die seksavond geweest?’ Fijn. Eén jongen, Hans, die uitsluitend schuine moppen vertelde, wist wel ‘die avond is niet geschikt voor mij.’ Toen gebeurde het, ik ging naar de hooizolder en het viel mij op dat het er zo stil was. Die stilte werd veroorzaakt door Hans die de ene schuine bak na de andere vertelde. ‘Zo Hans’, zei ik, dit is wel genoeg.’ Alle knullen lagen proestend dit te verwerken. Mijn komst hadden ze niet opgemerkt…..

J. de Lobel