Kerkproeverij vormt dé gelegenheid om iemand die je kent persoonlijk uit te nodigen naar een toegankelijke kerkdienst die speciaal voor hen is georganiseerd. Om zo geheel  vrijblijvend  te  proeven   aan   het   geloof.  Dit kunnen mensen zijn in je omgeving die al een poos niet meer in de kerk zijn geweest, of die weinig met het geloof (denken te) hebben. Het daagt de kerk ook uit om eens stil te staan bij hoe de viering overkomt voor gasten.

De Hoeksteen, de Schenkelkerk en de Oosterkerk doen dit jaar mee aan Kerkproeverij.

Ook als je als gelovige zelf misschien even niet  zoveel  meer  hebt  met  ’de   kerk’  kan Kerkproeverij juist een aanleiding zijn om je te laten verrassen. Door  mede-gelovigen,  door  te bezinnen op wat geloof betekent voor jou, door jezelf uit te dagen om (toch) iemand uit te nodigen,  door biddend het gesprek aan te gaan.  Met de  ander,  met  jezelf, met God.

Kerkproeverij is een samenwerking van de Raad van Kerken, IZB, Alpha Nederland en MissieNederland. Mediapartners zijn de EO en KRO-NCRV. Vorig jaar deden wereldwijd 31.500 kerken mee, met een grote diversiteit in uitnodigingen.

Waar komt het vandaan?

Het oorspronkelijke idee is van Michael Harvey, die in februari 2004 de ‘Back to Church Sunday’ bedacht. Het zou toch nog tot 2009 duren voordat de eerste ‘proef Sunday’ werd georganiseerd in de Anglicaanse parochie van Manchester. Het werd een succes, niet alleen in Engeland, maar in de jaren daarna ook in de Verenigde Staten. In Nederland werd besloten om ook mee te doen (vorig jaar voor de eerste keer), onder de naam ‘Kerkproeverij’.