In de kerkkrant van 4 maart 2016 verscheen onder het kopje ‘de mooiste kerken’ een stukje over ‘The St. Henry’s Ecumenical Art Chapel’ op het eiland Hirvensalo, nabij Turku in Finland. Toen Anne, mijn vrouw het stukje had gelezen, zei zij: hier wil ik naar toe! Dit zou voor ons de eerste vakantie naar Scandinavië worden. Die zomer zijn we inderdaad richting Finland getogen, maar toen niet verder gekomen dan Zweden. Dit jaar hadden we 4 weken zomervakantie tot onze beschikking en zijn we weer richting Finland vertrokken. Nu zouden we het eerste deel van onze kampeervakantie in Finland doorbrengen en pas daarna verder trekken naar Zweden. Vanuit Stockholm hebben we de Ferry naar Turku genomen en daar een camping gezocht. Als eerste culturele bezienswaardigheid hebben we The Art Chapel bezocht. Predikant en kunstenaar Hannu Konola droomde als jongen van een plek waar mensen in vrede samen konden komen, zonder beperkingen en waar licht en kunst tot diepe menselijke emoties zouden leiden. Het moest een plek zijn die vreugde en hoop zou brengen. Glaskunst zou een essentieel onderdeel van het ontwerp moeten zijn.

Van buiten is het een vreemd gevormd gebouw, maar al lezende blijkt dat de architect, Matti Sanaksenaho, zich gebaseerd heeft op het Griekse woord voor vis, ‘Ichtus’ en een blok hout dat hij tijdens een visvakantie naar Lapland met een mes vormde. De ramen (glaskunst) van de kapel bevinden zich helemaal achterin de kapel en geven een betoverend licht. Zodra je de kapel binnengaat wordt je getroffen door de lichtinval, het minimalistische ontwerp van de kapel en de indirecte belichting: het is adembenemend!

De (reliëf) glaskunst ramen, geplaatst in de zijwanden van de nok tot op de grond, zijn gegoten en door Hannu Konola ontworpen. De glaswand aan de noordzijde heeft de naam Passio en laat, naast de ‘wonden’ van Jezus, in de vorm van krassen en driehoeken, de Finse woorden voor geloof, hoop en liefde zien. Aan de onderkant van deze glaspartij staan de woorden van Jezus uit de laatste zin van Matheus 28: Ik ben altijd bij jullie. De zuidzijde heeft de naam Jubilate, waarvan het reliëf op het eerste gezicht geheel abstract lijkt te zijn. Bij nauwkeurig kijken, kun je vlammen en een neerdalende duif ontdekken; symbolen van de heilige geest. In de nok, waar beide glaspartijen samenkomen, zijn prisma’s zichtbaar die het moment weergeven, waarop God zei: ‘er moet licht komen en er was licht en God zag dat het licht goed was’. Naast deze glaspartijen zijn er aan de voorkant nog twee kleine ramen in de nok geplaatst. De constructie van de kapel, alsmede het gehele interieur van de kapel is eenvoudig en geheel van vurenhout gemaakt.

‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’ geldt ook voor deze kapel! Hannu Konola wilde het interieur van de kapel zo mooi maken, dat ‘de Duivel op de drempel flauw zou vallen’. De indruk die wij bij binnenkomst van de kapel kregen was overweldigend. Aan de buitenzijde is de kapel geheel bedekt met koperen platen. De kapel is in 2005 ingehuldigd. Zo zie je maar waar een artikel in de kerkkrant toe kan leiden.

Paul Tot