In menig grote kasteeltuin treft men een doolhof aan. Voor jong en oud een uitdaging om te (ver)dwalen langs paden omgeven door hoge groene heggen.
Welke weg leidt naar het doel? Is dat er wel? Welk pad je ook neemt, je kunt zelfs verstrikt raken in de wirwar ervan. In een tuin daarentegen kan men wandelen. Een Franse tuin – architect heeft zelfs tuinen van de liefde ontworpen, een van de tedere liefde, de ander van de gepassioneerde liefde, zelfs een van lichtzinnigheid en tragiek.

Herkent u soms dat gevoel van doelloos dwalen? In welke richting je ook gaat, je loopt vast en op zijn best kom je vaak weer uit bij je beginpunt, zelfs als je ‘richtinggevoel’ hebt. Ben je op je zoektocht iets wijzer geworden? Maar hoe vergaat het je als je in de tuin van de liefde beland bent? Ben je onderweg teleurgesteld geraakt, gedeprimeerd of zelfs wanhopig geworden? Of heb je je ware lief gevonden, maar verlang je toch naar nog meer zingeving. Mag ik u uitnodigen om eens wat verder te wandelen?

Dan is er ook die andere tuin die veel lijkt op een gewone tuin van de liefde, met zijn pracht en weelderigheid aan veelkleurige en heerlijke geurende bloemen, struiken en bomen. Met een verschil. Welk pad je ook neemt, je komt nooit bedrogen uit: voor altijd bloei en uitbundigheid overal. Nu is er nu tijd om diep adem te halen, op adem te komen, geestelijk en lichamelijke rust en psychisch evenwicht te ervaren. Is dit niet de Tuin zoals deze bedoeld is, het ideaal, waarin de mens de Liefde van God kan en mag ervaren? Geen TomTom of Appje zal je de route aangeven naar deze Ideale Tuin. Hoe dan wel? Hoe moeilijk het ook kan zijn om iets te ervaren van dat Tuingevoel, helpt het wel om kennis te maken met de woorden uit de Bijbel en de liederen die daarmee verbonden zijn. Deze geven immers wel een route aan.

Mocht je uit het doolhof en/of de tuin op zoek zijn naar die ene altijd bloeiende Tuin …bezoek een Taizéviering, waarin kernwoorden van de Bijbel, meditatie en zingen die sfeer proberen op te roepen, ook al is het maar voor het moment.

Zin in een denkbeeldige wandeling? Dat kan. Kom naar een Taizéviering. Sonja van Haaren-van der Ster, Taizé Overleg Capelle aan den IJssel.
Taizéviering Op zondag 10 februari in de Pauluskerk, Merellaan 352 en zondag 24 maart in de Dorpskerk, 19.00-20.00.