Ook de kerken lopen mee in de landelijke klimaatmars op zondag 10 maart. Ds. René de Reuver (scriba PKN synode) zal de zegen uitspreken aan het begin van de mars. Daarnaast is er een klimaatlied en gebed beschikbaar.

Vanuit de organisatie ‘Groene Kerken’ worden kerken gevraagd om mee te doen. “Door mee te lopen aan de klimaatmars willen we kenbaar maken dat we als gelovigen het zorgen voor Gods schepping erg belangrijk vinden.” Alle deelnemende kerken verzamelen zich om 12.15 uur voor de Dominicuskerk in Amsterdam (Spuistraat 12). Aansluitend wordt de klimaatmars gezamenlijk gelopen. In verband met veiligheidsmaatregelen is het mogelijk dat het verzamelpunt van de klimaatmars gewijzigd wordt.

• 12.30 Start met een gezamenlijke opening en gebed. Voorgangers zijn ds. René de Reuver, scriba generale synode; mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam en Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland.
• 13.00 Start klimaatmars
• 16.00 Einde klimaatmars
• 17.00 Gebedsdienst voor schepping en natuur in Noorderkerk te Amsterdam (Noordermarkt 48, aan de Prinsengracht). Voorganger is ds. Paul Visser.

Ook meelopen namens de kerken? U kunt zich aanmelden via  de site van de Groene Kerken.

Klimaatlied voor kerken

Theoloog en dichter André Troost schreef op verzoek van A Rocha een lied van verootmoediging en hoop. A Rocha biedt het lied Kyrieleis – heb medelijden aan de kerken aan met het verzoek om het op 10 maart een plek te geven in de liturgie. Het lied is geschreven op een bekende melodie en dus gemakkelijk te zingen.

Gebed bij de klimaatmars

Ds. Nynke Dijkstra schreef een gebed bij de klimaatmars dat gemeenten eventueel kunnen bidden op zondag 10 maart.

Goede God,
U bent de Schepper van al wat leeft.
U hebt deze aarde aan ons toevertrouwd.
Vandaag kreunt de schepping onder het gewicht van ons mensen.
We vervuilen en verbruiken de bronnen van het leven. We tasten uw wereld, mensen en dieren en de schoonheid van de aarde aan om ons economisch gewin. We bidden U: ontferm U over ons.

Help ons om nieuwe wegen te gaan en stappen te zetten.
We bidden om wijsheid voor mensen die leiding geven, in de politiek, in het bedrijfsleven en in de wetenschap.
Dat er een gezamenlijke inspanning zal zijn om het tij te keren – vanuit een groeiende beweging van mensen, die zich hiervoor inspannen.
We bidden dat de stakende tieners en de mensen van de klimaatmars vanmiddag gehoord en gezien zullen worden – dat er zo vernieuwing mogelijk zal worden met het oog op de toekomst van uw aarde, voor onze kinderen en kleinkinderen.

Kyrie eleison, Amen.