Op 25 mei aanstaande voert de COV Sursum Corda uit Rotterdam de Petite Messe Solennelle van G.A. Rossini uit in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Solisten

Petra Stoute – sopraan
Florieke Beelen – alt
Leon van Liere – tenor
Patrick Pranger – bas

Dit werk wordt uitgevoerd met begeleiding van een vleugel en drukwindharmonium. Deze worden respectievelijk bespeeld door Alicia Witarsa en Dirk Luijmes. Dirigent is Johan Sonneveld.

De betekenis van het werk ligt in de rijkdom van de muzikale vormen en de speelse lichtheid van de wijze waarop Rosssini de kerkmuziekstijl heeft gebruikt. Het laatste deel met de bede ‘dona nobis pacem’ (geef ons vrede), vormt één van de mooiste muzikale zettingen waarin deze wens ooit is gevat.

De aparte klankkleur (met piano en harmonium) en de gebezigde, eigenlijk vrij wereldse schrijfstijl, die totaal niets gemeen had met oudere liturgische muziek, maakten het stuk vanaf het begin geliefd bij een groot publiek. De muziek doet bij vlagen denken aan opera: onstuimig, en dan weer ingetogen. Strak metrisch, ‘contrapuntisch verantwoord’, en dan weer lyrisch, onconventioneel in harmonie en melodie.

Datum 25 mei 2019
Aanvang 20.15 uur, kerk open 19.45 uur
Grote Kerk Vlaardingen, Markt 63
Kaarten à € 20,- via 0180-7 13 07, 010-410 01 38 of www.cov-sursumcorda.nl.
De toegangsprijs is inclusief programmaboekje en consumptie.