Gospelkoor Spirit is in 2003 opgericht door zangpedagoog Charles Vermeer en staat o.l.v. dirigent Maarten Wassink. Het koor repeteert 1 x per 14 dagen op dinsdagavond in de oneven weken in De Oosterkerk.

Het koor is ontstaan naar aanleiding van de workshops die in Capelle gegeven werden door Edith Casteleyn. Edith Casteleyn begeidde eerst het koor United States Airforce in Soesterberg op piano en later is ze ook de koor directie bij de Afro-Amerikaanse Gospelservice gaan doen. Ze heeft met deze groep veel door Amerika en Europa gereisd en zo veel ervaring opgedaan in de Black Gospel die ze graag met anderen deelt via haar workshops. Zo gaf ze inmiddels alweer ruim 15 jaar geleden ook workshops in Capelle aan den IJssel waar zo’n 100 á 120 mensen aan deel namen, waaronder ook Charles Vermeer.

In een gesprek vertelde Charles dat de muziek heel inspirerend en opzwepend was. Je wordt door deze muziek geraakt en je wordt er enthousiast van. Wanneer je deze muziek met zoveel mensen tegelijk deelt dan doet dat iets met je. En zo kwam ervan uit de deelnemers een vraag naar een vast koor. Charles wilde vanuit zijn christelijke achtergrond ook graag binnen het zanginstituut een gospelkoor aanbieden en Edith wilde dit wel begeleiden. Dat is de kiem van gospelkoor Spirit.

In het begin werden de repetities gehouden in de oude muziekschool, het huidige Van Capellenhuis aan de Dorpsstraat. Deze repetities werden toen al één keer in de 14 dagen gegeven op de dinsdagavond. Edith werkte het liefste met een vaste life band. Dat ging te hoge financiële kosten geven, waardoor er al snel gezocht moest worden naar een andere oplossing. Via Jan-Willem van der Graaf heeft Charles toen de naam van Maarten Wassink doorgekregen die inmiddels al heel wat jaren onze enthousiaste dirigent is.  Tijdens de repetities begeleidt Maarten zelf op de piano.

De blijde boodschap

Met het koor Spirit willen we de blijde boodschap overbrengen. Het is Gods kracht. Zijn spirit doet ons zingen. Het gaat daarbij om de emotie. De muziek moet ons raken zodat we het met ons gevoel en ons hele hart kunnen zingen. We beginnen de repetities en optredens altijd met een gebed waarin we onze zorgen, lief en leed met elkaar delen en waarin we vragen of God met zijn Geest bij ons wilt zijn. We vragen of de teksten van de liederen ons mogen raken, ook wanneer ons hoofd zo vol is van alle andere dingen. Door samen te zingen mogen we ervaren dat God er is en kunnen we ons voor hem openstellen. Dit willen ook graag met anderen delen.  Wanneer we meewerken aan een kerkdienst maken we onderdeel uit van de dienst, waarin de mensen dan ook van harte worden uitgenodigd om mee te zingen.

Ons repertoire bestaat uit gospel en opwekking. Meestal zoekt Maarten muziek uit die bij Spirit past en fijn in het gehoor ligt, zoals Like mighty waters van Pekke Simojoki, When all is said and done van Tommy Walker, Your Great Name van Paul Wilbur en Amazing Grace. Daarnaast brengen we zelf muziek in. Tijdens de repetities besteedt Maarten veel aandacht aan verschillende stemtechnieken.

Tijdens de optredens wordt de muziek begeleidt door onze vaste pianist Michiel Bruins. Bij wat grotere concerten hebben we vaak nog medewerking van een drummer en gitarist. En zelf speel ik ook af en toe mee op mijn accordeon.

Naast medewerking verlenen aan kerkdiensten verzorgen we ook workshops. Zo hebben we in het verleden een keer samengewerkt met Lou Fellingham. We hebben toen met een project koor verschillende liederen van haar ingestudeerd zoals Amazing God, Thank you Lord en How good it is to be loved by You.

Na een aantal repetitie weken hebben we samen met Lou Fellingham een concert gegeven. Dit project was een groot succes en de reden om vaker workshops te geven. Vorig jaar hadden we in samenwerking met Joany Muskiet de workshop Receive our Praise. Workshop For all what You have done

Ook dit jaar willen we een workshop gaan houden. Dit zal een hele speciale gelegenheid worden omdat ik helaas nu toch moet gaan vermelden dat Spirit ermee gaat stoppen en dit onze laatste workshop zal zijn. De reden hiervoor is dat Maarten druk bezet is en ruimte wilt hebben voor nieuwe projecten en de toekomst van het koor te onzeker is om op zoek te gaan naar een nieuwe dirigent.

Hierbij wil ik iedereen die het leuk vindt om te zingen van harte uitnodigen om mee te doen aan deze workshop For all what You have done. We gaan samen liederen instuderen zoals Take me as I am, All because of him en Thank you Lord.

Deelnemers gezocht voor het slotconcert

Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op www.charlesvermeer.nl. Na aanmelding krijg je toegang tot de liederen die je thuis kunt beluisteren. De repetitieavonden zijn op 21 mei, 4 juni en 11 juni 2019 om 20.00 uur in De Oosterkerk. Ons slotconcert wordt gehouden op vrijdag 14 juni om 19.30 uur in de Pauluskerk, Merellaan 352, Capelle aan den IJssel. Wij zien er naar uit om samen een groot gospelkoor te vormen en samen te zingen tot eer van onze God! Kom en sluit je aan! Je bent van harte welkom!

Corine Beaufort m.m.v. Marinus Zwijnenburg