Het gaat in de kerk niet over mijn dagelijks leven, verzuchten veel dertigers en veertigers. We zien deze groep dan ook nauwelijks in de kerk. Hoe kunnen we deze mensen bereiken?

Internetkerk MijnKerk richt zich speciaal op deze groep en heeft tips voor kerkelijke gemeenten. De drempel naar de kerk(dienst) is voor dertigers en veertigers vaak hoog, zegt Jonna van den Berge-Bakker, projectleider van MijnKerk. ‘En dat terwijl ze wel op zoek zijn naar een groep om zich mee te verbinden en uit te wisselen. MijnKerk, de internetkerk van de Protestantse Kerk die zich speciaal op deze groep richt, houdt zich bezig met de vraag hoe je als kerk deze mensen kunt bereiken en hoe ze betrokken zouden willen zijn bij een kerk.’

Een deel van de oplossing zit in aansluiten bij de vragen en de levensthema’s die deze groep bezighouden, constateert MijnKerk. Dagelijks leven MijnKerk richt zich op dertigers en veertigers die hun plek in een bestaande kerk niet (meer) kunnen vinden maar wel op zoek zijn naar zingeving en verbinding. De vraag naar de rol die geloof in hun leven speelt, wordt vaak weer actueel bij grote veranderingen in hun leven, zoals de komst van kinderen.

Op de website en social mediakanalen van MijnKerk vinden zij handvatten om geloof een plek te geven in hun dagelijks leven, zoals blogs en video’s over aansprekende thema’s. MijnKerk spreekt regelmatig met haar ‘bezoekers’ om van hen te horen welke rol MijnKerk in hun geloofsbeleving speelt. ‘De verbinding van geloof met de praktijk van elke dag blijkt aan te spreken’, zegt Van den Berge. ‘En daar zit een overeenkomst met bezoekers van een fysieke kerk. Ook zij zijn op zoek naar inspiratie die helpt om die verbinding tot stand te brengen.’