Ik kreeg pas van een vriendin een YouTube filmpje doorgestuurd. Het had haar geraakt en ze wilde het met mij delen. Het was een filmpje waarin je een honderd- en-een-jarige vrouw zag uitstappen uit een auto. Haar zoon filmde haar.

De omgeving was bedekt met een dun laagje sneeuw en het sneeuwde zacht. Ze stapt uit de auto, loopt op de sneeuw af en pakt met haar blote handen een handje sneeuw en vormt een sneeuwbal. Ondertussen zie je haar genieten, haar ogen twinkelen, ze slaakt kreten van plezier en jubelt het echt uit van vreugde! Ze voelt zich geen honderd-en-een, maar gooit gewoon een sneeuwbal, omdat het kan, omdat zij dit nog kan. Heerlijk om zo blij te kunnen zijn! Om even helemaal op te gaan in wat je ziet, in waar je van kunt genieten, een witte wereld, Gods schepping! Als we het kinderen zien doen, dan denken we ‘ja daar zijn het kinderen voor, laat ze maar lekker genieten’. Maar deze oude vrouw, het ziet eruit alsof zij voor het eerst sneeuw ziet, zo intens geniet ze ervan. Als een kind zo blij! Terwijl ze in haar lange leven ongetwijfeld vaker van de sneeuw heeft genoten… wat maakt dat ze er deze winter weer zo blij van wordt? Joy to the world, the Lord has come….ik moest aan dit lied denken bij het filmpje van de vrouw in de sneeuw. De oude Engelse Hymne uit 1719, waarschijnlijk gedicht door de Britse predikant Isaac Watts en waarvan de muziek vaak toegeschreven wordt aan Georg Friedrich Handel. Een bekend lied wat echt bij de Kersttijd, bij koorzang en kerstzangavonden hoort. En ook op de radio zingen diverse artiesten waaronder Mariah Carey dit lied.

Joy to he world, the Lord has come

In het kort zingt dit lied: Vreugde voor de wereld, omdat de Heer gekomen is, laat de aarde haar Koning ontvangen, laat elk hart zich voor Hem klaarmaken om Hem te ontvangen, laat hemel en aarde zingen, vreugde voor de wereld, de Redder regeert, bergen en heuvels en vlakten, herhaal de klanken van de vreugde, Hij regeert met waarheid en gratie, de wonderen van Zijn liefde, vreugde voor mensen overal waar je kijkt, vreugde voor u en mij… In dit lied is de vreugde voelbaar. Een vreugde waartoe heel de schepping opgeroepen wordt en die alles en iedereen doordringt.

De vreugde om het Kind in de kribbe die de Schepper van het Al is. Want dat is toch het geheim van het Kerstfeest. Dat God van wie wij soms denken dat Hij ver weg is en ons kunnen afvragen in onze bangste uren of Hij er wel voor ons is, verrassend dichtbij is, in dat Kind in de kribbe. Dat wie zwak is en ziek, wie oud is en verlaten, wie denkt dat hij zelf geen levensvreugde meer kan vinden, soms dichterbij het Kind in de kribbe is dan mensen die het zelf wel aardig voor elkaar denken te hebben.

Het Kind laat ons weten dat God één is met Zijn schepselen, dat Hij opzoekt wat verloren is, dat Hij met ons wil ruilen: als wij Hem maar geven van ons tekort, onze pijn, onze zonden, onze vreugdeloosheid, onze gekwetst heid… dan geeft Hij er ons vreugde en vrede voor terug. Een vreugde en vrede die alle verstand te boven gaat. Het is maar één stap om je mee te laten nemen in de vreugde om het Kind dat ons gegeven is. Zijn liefde en genade zijn groter dan alle dingen die ons gevangen kunnen houden. De vreugde vinden op het Kerstfeest. Door je over te geven aan het Kind in de kribbe. Zoals die oude vrouw de auto uit stapte en genoot van de witte wereld als een kind, alsof het de eerste keer was….of de laatste…

Zo was er vorig jaar in Rijckehove een oude vrouw, dik in de negentig, die wist dat ze niet lang meer te leven had. Maar ze had er zo haar zinnen op gezet dat ze het Kerstfeest nog mee zou maken. Haar paars fluwelen jurk lag al wekenlang klaar en we hadden geregeld dat ze met bed en al naar de dienst zou kunnen komen. En tot mijn verbazing leefde ze nog en was erbij tijdens de Kerstdienst, in haar mooie jurk met stralende ogen van dankbaarheid! Ik ben er, fluisterde ze vol blijdschap. Er was een solozanger die het lied ’Er is een God die hoort’ zong. Het trof deze vrouw en na de dienst vroeg ze mij of hij het lied nog een keer speciaal voor haar wilde zingen… Voor zowel de vrouw als de zanger werd dit een heel bijzonder moment. Het werd Kerst van binnenuit. De vreugde om het Kerstkind was voelbaar. Joy tot he world, the Lord has come! Laat die vreugde ook ons deel zijn, deze Kerst. Diepe vreugde, voor het eerst, of opnieuw, of voor het laatst, om het Kind dat elk bemint en de Schepper is van het Al.

Ds. Joanne Dekker-van Asselt Geestelijk verzorger De Zellingen