Gerrit en José Heino zijn in februari 2017 als zendingswerkers vanuit de Dorpskerk, ondersteund door de GZB, uitgezonden naar Zuid-Afrika. Gerrit is als theoloog en lerarenopleider verbonden aan Mukhanyo Theological College in KwaMhlanga en Pretoria. Naast het geven van colleges is hij bezig met het ontwikkelen van een opleiding christelijk leraarschap. José is huisarts en werkt in Brits aan onderzoeken rond preventie van HIV en behandeling van TBC. Daarnaast werkt zij in de sloppenwijk Zama Zama ten westen van Pretoria waar voornamelijk vluchtelingen uit Zimbabwe en Mozambique verblijven.

Het aantal COVID-19 besmettingen in Zuid-Afrika loopt momenteel op met ruim 10.000 per dag. De Gauteng provincie waar Gerrit en José wonen is nu de brandhaard in het land. De ‘piek’ wordt pas in augustus/september verwacht. Door de strenge lockdown in Zuid-Afrika in verband met de coronapandemie hebben bewoners van de sloppenwijken hun straatbaantjes en daarmee hun inkomen verloren. Het gevolg is dat, naast de armoede die er altijd al is, er nu helemaal geen geld meer is om eten te kopen. José heeft dit samen met het Zama Zama-team opgepakt en is een voedselactie gestart.

De Community Health Workers die zelf in de sloppenwijk wonen, kennen de omstandigheden van de gezinnen goed en weten in welke gezinnen de nood het grootst is. Zo’n gezin krijgt dan een voedselbon ter waarde van € 12,50 waardoor 2 volwassen en 2 kinderen 2 weken lang een maaltijd per dag hebben.

Daarnaast ontvangt het gezin een flyer met een bemoedigende Bijbelse boodschap. Het aanleggen van groentetuintjes bij de krotten wordt gestimuleerd en begeleid en er worden regelmatig plantjes en/of zaden uitgedeeld.

Helpt u José en Gerrit mee om de nood in Zama Zama te verlichten? Giften komen direct ten goede aan de noodhulp in Zama Zama en zijn welkom op: NL02RABO 0373 7364 60 t.n.v. Zendingscommissie/TFC hervormde wijkgemeente Dorpskerk, o.v.v. noodhulp Zama Zama (en/of zendingswerk Gerrit en José).
Meer informatie en blogs over Zama Zama en het werk van Gerrit en José kunt u vinden op www.gzb.nl/zuid-afrika.

Thuisfrontcommissie van Gerrit en José Heino,