Na Pasen, hoogtepunt in het kerkelijk jaar, vieren we Hemelvaartsdag (26 mei) en Pinksteren (5 juni). Weten mensen nog wat deze feestdagen betekenen? Velen beleven het als een mooie gelegenheid om er op uit te gaan, te genieten van de lente en de voorboden van de zomertijd. En is dat dan ook niet perfect te combineren met het Feest van de Geest?! Nadat het in 2020 en 2021 niet door kon gaan vanwege de pandemie, zijn we blij om het nu in 2022 weer op te kunnen pakken.

In de periode van woensdag 25 mei t/m eerste Pinksterdag 5 juni 2022 worden deze 10 dagen georganiseerd in het teken van het Feest van de Geest. Deelnemende kerken in ons cluster ‘Van Rotte, IJssel tot Lek’ zijn: Alexanderkerk (Rotterdam), St. Paulus’ Bekering en Schenkelkerk (Capelle aan den IJssel) en De Wingerd (Krimpen aan den IJssel).
In de kerk laten we ons inspireren door de Geest. Wat is er mooier dan dat te mogen delen met een breed publiek? Met dit evenement zetten de kerken die meedoen, hun deuren open voor alle geïnteresseerde bezoekers. Kunst is in dit geval de verbinding en aantrekkingskracht om de kerk (eens) van binnen te bekijken.

Het thema is: ‘In Vuur en Vlam’. Daarop zijn alle activiteiten gebaseerd (zie het activiteitenschema op de website www.feestvandegeest.nl)
Aan elke deelnemende kerk heeft zich een kunstenaar verbonden. Zo is bijvoorbeeld Nancy Hagman de kunstenares, die een tastbaar kunstwerk gemaakt heeft voor de Schenkelkerk. Zij liet zich daarbij inspireren door het thema. Maar ook het karakter van de gemeente en de architectuur van het kerkgebouw is meegewogen in het ontwerp.

Iedereen is tijdens de openingstijden van harte welkom om bij de betreffende kerken een kijkje te komen nemen. Zo kun je kennismaken met diverse uitingsvormen van de inspiratie van de Geest. Kunst kan een goede aanleiding zijn tot ontmoeting en dialoog. Je wordt als bezoeker een ‘andere’ kerk ingetrokken. Want tijdens de exposities laat elke kerk zich van haar eigen kant zien: de ruimtelijke omgeving van het kerkgebouw, de kunst, de kerkelijke gemeente zelf die zich presenteert vanuit een creatieve kant. In alle openheid over het, voor ons soms ongrijpbare, Pinksterfeest. In deze tiendaagse opzet laten de deelnemende kerken met dit project zien dat zij zichtbaar in de samenleving willen staan. En openstaan voor veranderende mensen en ideeën.

Vooroordelen kunnen wellicht worden doorbroken. Ook daarin kan de Geest troosten, helen en mensen op een nieuw spoor zetten. Op deze manier kunnen de kerken een speelse en beeldende inspiratiebron zijn voor mensen, die op zoek zijn naar hedendaagse kunst, cultuurhistorie, vormen van spiritualiteit, geloof, zingeving en recreatieve ontspanning. We hopen dat dit feest van inspiratie bij het publiek tot de verbeelding gaat spreken.

Voor de kerken die meedoen, is er een officiële gezamenlijke startdienst. Deze wordt gehouden in de Alexanderkerk, Springerstraat 340, Rotterdam op woensdagavond 25 mei vanaf 19.00 uur. Met elkaar zullen wij de kaars in de lantaarns van de kerken aansteken aan het ‘Vuur en de Vlam’ van de Paaskaars. Naast een welkom en samenzang, wordt het thema achtereenvolgens toegelicht vanuit twee perspectieven, namelijk ‘In Vuur en Vlam voor het Evangelie’ (wijkpredikant Van Amstel) en ‘In Vuur en Vlam voor de Wereld’. Verder worden de kunstenaars voorgesteld en wordt alles omlijst met klezmermuziek. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting met een hapje en een drankje.

Alle belangstellenden – u dus ook – zijn hierbij van harte uitgenodigd om deze inspiratieavond bij te wonen. Voor de tien dagen tussen 26 mei en 5 juni verschijnt een overzicht van de deelnemende kerken met alle openingstijden, activiteiten en contactpersonen. In en bij de kerken zal dit zichtbaar worden vermeld door middel van een QR-code. Hou ook de lokale bladen in de gaten voor het persbericht.

Een greep uit de activiteiten: fietstocht langs de deelnemende kerken, workshops, hobbydag, muziekconcert. U kunt zich opgeven bij de contactpersonen.

Zo kan iedereen ervoor kiezen om mee te doen met een van de activiteiten of om gewoon in de kerk te komen kijken. Koffie, thee en iets lekkers staan klaar. We hopen op een mooie opkomst.

Graag tot ziens! Om te beginnen op 25 mei.

Met vriendelijke groet,
namens het cluster ‘Van Rotte, IJssel tot Lek’
Bep van Drent, Jolanda Milort, Willie Schoemaker, Sija Vrolijk-van Vliet

Informatie:
Schenkelkerk: www.schenkelkerk.nl
Landelijke website: www.feestvandegeest.nl, regio: Van Rotte, IJssel tot Lek