Waar we bang voor waren, is gebeurd: het is oorlog in Oekraïne. Dit betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Zij hebben onze steun harder nodig dan ooit. Natalia Shalata van partner LEF: “We blijven alles doen wat we kunnen om mensen hier te helpen.” Help mee!

Alles is onzeker
Kerk in Actie staat in nauw contact met de partners in Oekraïne. Natalia Shalata van partner LEF, een jongerenproject van de Grieks-Katholieke kerk dat de ontwikkeling van sociale projecten in heel Oekraïne ondersteunt, is erg bezorgd. “We hebben al weken te maken met aanvallen van hackers, desinformatie en provocaties. Met de Russische inval van vannacht is alles heel onzeker geworden, voor ons allemaal. Zo’n grootschalige aanval hadden we niet verwacht, heel Oekraïne wordt geraakt door de aanvallen. Vliegvelden zijn bestookt, we horen van dodelijke slachtoffers. Een vreselijke situatie.”

Wereldwijd netwerk
De situatie in Oekraïne kan nu snel verder escaleren. De nood was er al – in 8 jaar oorlog zijn al 1,3 miljoen in eigen land ontheemd geraakt -, maar wordt nu heel groot. De vluchtelingenstroom zal waarschijnlijk in grote omvang toenemen, wellicht ook naar omringende landen als Moldavië, Polen en Hongarije. Daan Verbaan, relatiebeheerder Oost-Europa bij Kerk in Actie houdt er rekening mee dat de noodhulp de komende dagen en weken flink opgeschaald wordt: “We staan klaar en hebben korte lijntjes met onze partners in Oekraïne, maar ook met partnerkerken in omringende landen. Ze kunnen op ons rekenen.”

Via Kerk in Actie kunt u deze noodhulp financieel ondersteunen: (– link –)

De eerste collecte op zondag 6 maart zal voor dit doel bestemd worden.

Namens de diaconie Oosterkerk
Addy Koster