Op maandag 31 oktober om 20.00 uur vindt de jaarlijkse Protestantse Lezing plaats. Deze keer is de lezing een speciale editie van het succesvolle Jacobidebat, een initiatief van de Utrechtse community ViaJacobi. Tijdens dit debat gaan we in gesprek over secularisatie, sporen van zingeving in de samenleving, nieuwe vormen van zingeving en welke rol het christendom daarin speelt.Sprekers zijn ds. René de Reuver, scriba generale synode & Annemiek Schrijver, o.a. presentator van het tv-programma De Verwondering en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. De avond wordt gepresenteerd door Elbert Smelt, o.a. leadzanger van de populaire christelijke band Trinity, presentator van kinderprogramma’s en de podcast Kerk&Ik.

Iedereen is welkom. Aanmelden via https://protestantsekerk.nl/aanmelden-protestantse-lezing/

’s Middags vanaf 14.00 uur vindt er een proeverij van nieuwe vormen van christendom plaats. Deze wordt georganiseerd door Pauline Weseman (journalist voor o.a. Trouw en Volzin) en Johan Roeland (VU). Van deze proeverij komen ’s avonds elementen terug. O.a. neemt Pauline Weseman deel aan het panelgesprek tijdens het debat.

Nieuw christendom: De Proeverij

Dans, massage, meditatie, rituelen maken of verhalen vertellen. Ervaar, beleef en proef tijdens dit interactieve inspiratiefestival tien nieuwe uitingsvormen van het christendom. Laat je inspireren, ga erover in gesprek en geef jouw visie op het christendom van de toekomst creatief vorm in een gezamenlijk kunstwerk. Deze bijeenkomst is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar zingeving en een hedendaagse manier van geloven en die daarbij willen blijven putten uit christelijke bronnen, en voor mensen die als professional in een kerkelijke of religieuze omgeving werken en meer willen weten over vernieuwingen in het christendom. Kosten van De Proeverij zijn € 15,-. Aanmelden via https://www.aanmelder.nl/137170/subscribe

Er zijn deze middag drie workshopronden. Je kunt drie workshops volgen in drie ronden. Van die drie workshops zijn er twee naar keuze. In een willekeurige derde workshopronde werk je aan het gezamenlijke kunstwerk van Bob Venus en/of ben je met medebezoekers in gesprek over het christendom van de toekomst: een nieuw licht op een eeuwenoud verhaal.

1. Aanraking met geurige olie – Tjitske Volkerink
Het persoonlijke menselijke contact, door aandacht, aanraking is zoveel waard. Het is mooi, samen te ontdekken dat wat God geschapen heeft, kan meewerken voor meer welzijn. Lichamelijk, emotioneel en geestelijk.

2.Speelse rituelen – De Droominee (Rik Zutphen)
Oefenen met woorden, handelingen en beelden om een moment bewuster te beleven. Speels je spier-rituelen trainen. Ergens tussen zeggingskracht, verbeelding en delen.

3. Geloof in beweging – Dansklooster
We nemen je tijdens deze dans mee op reis. Een reis door je lichaam. Aankomen in je lijf door beweging en bewustzijn. We onderzoeken dansend waar we ongemakkelijk van worden, wat we belangrijk vinden en waar we voor gaan.

4. Raja christ centered yoga – Marcel Bot
Hoe kun je via yoga en meditatie diepe stilte ervaren en leren omgaan met de hobbels die je daarin tegenkomt? Ervaar het met raja christ centered yoga. Yoga betekent je willen verbinden met de goddelijke oerbron. In deze oude yogafilosofie staat Christus centraal. Jezus legde veel nadruk op mediatie en gebed.

5. Proeve van een Verhalentafel: wat is thuis? – Gottfrid van Eck
Bij een Verhalentafel draait het om het delen van persoonlijke verhalen rondom bepaalde thema’s. Het thema bij deze proeverij is: Wat is thuis? Een plek, een gevoel, bepaalde mensen? We werken vooral in kleine groepjes en luisteren aandachtig naar ieders verhaal zonder daarop commentaar te geven.

6. Vormen vinden – Rikko Voorberg
‘Als je mij niet gelooft, geloof dan de dingen die ik doe.’ Een vrij onbekende, maar essentiële uitspraak van Jezus in Johannes 14. In deze workshop onderzoek je vanuit je eigen creativiteit hoe hoopvolle woorden, concrete daden zouden kunnen worden en wat voor uitdagingen en vergezichten je tegenkomt op deze weg.

7. Meditatie, adem en klank: de erfzegen in de wijsheid van Jezus – Ria Weyens
De erfzegen is een universele wijsheid die verwijst naar wie we ten diepste zijn: licht en liefde. In de workshop verkennen we enkele beschouwelijke vaardigheden zoals meditatie, adem en klank.

8. Klimaatactivisme: onze roeping in de woestijn –
Rozemarijn van ’t Einde en Kirsten Alblas
Vanuit voorbeelden van geweldloos verzet uit de Bijbel gaan we met elkaar nadenken over activisme én je uitdagen om zelf in actie te komen. Spannend? Zeker. Maar ons huis staat in brand, en niets doen is nog veel enger.

9. Reis van de eenvoud – Elsa Eikema en Johan ter Beek
Eenvoud: de één is er vanuit een verlangen naar op zoek, de ander wordt ertoe gedwongen door hoge energiekosten en dure boodschappen. Voor beiden geldt: er is vreugde te vinden in eenvoud. In deze workshop kun je letterlijk komen proeven van een aantal dingen die je in het dagelijkse leven zomaar over het hoofd zou kunnen zien.

10. Gezamenlijk kunstwerk: een nieuw licht op een eeuwenoud verhaal – Bob Venus
Als je niet meer gelooft dat God in woorden te vangen is, wat doe je dan? Dan maak je er beelden over. Kunstenaar Bob Venus wil samen met jou een nieuw beeld creëren. Een glas in lood met nieuwe symbolen, één die een nieuw licht laat schijnen op dat eeuwenoude verhaal, met daarin jouw inbreng. Dit alles komt samen in één groot gezamenlijk kunstwerk.