Stichting Tsjerkind wil u op de hoogte brengen van de situatie met betrekking tot de goederen voor Wit-Rusland. In augustus 2021 is de stichting met een grote vrachtwagen met twee volgeladen containers met goederen zoals schoolattributen, computers, tafeltjes en stoeltjes en heel veel kleding, rollators en rolstoelen naar Wit-Rusland gereden.

Normaal gesproken worden de goederen, nadat ze zijn ingecheckt bij de binnenlandse douane, uitgeladen in een grote opslagruimte bij de kerk in Volkovysk. Daarna gaan pastor Pavel en Nick Kozel naar Minsk met de goederenlijst en de documenten. Deze worden dan verder afgewerkt en na verloop van ongeveer drie weken vrijgegeven. Vervolgens worden de spullen uitgedeeld aan de mensen die dat hard nodig hebben.

Dit jaar duurde de periode dat de goederen zouden worden vrijgeven extra lang. Pas eind januari 2022 zijn de goederen voor een groot gedeelde vrijgegeven. Helaas kregen de leiders van de kerk te horen dat rollators, rolstoelen, po-stoelen (die ze hard kunnen gebruiken) niet meer mogen worden ingevoerd. Deze goederen zouden zij terug moeten sturen naar de stichting Tsjerkind. Gelukkig konden zij, na enig overleg, overeenkomen dat ze vanuit de kerk in Volkovysk naar Moldaviƫ mochten worden gebracht. Dit houdt dus voor Stichting Tsjerkind in dat ze deze artikelen niet meer mogen invoeren.

Het was de bedoeling om in april dit jaar weer een reis naar Wit-Rusland te maken. Echter vanwege een tekort aan chips voor de auto-industrie zijn er in april geen Volkswagenbussen (Crafters) te huur omdat zij dan niet voorradig zijn. De stichting heeft dus het besluit moeten nemen om te kijken of ze op een ander tijdstip dit jaar met een transport hulpgoederen naar Wit-Rusland kunnen gaan. Er zijn op dit moment verschillende factoren die belemmerend werken.

De grens Polen/Wit-Rusland die normaal gebruikt wordt, is tot nader order gesloten voor het rijverkeer. Gezien de gespannen sfeer tussen Europa en Rusland is het op dit moment ook niet gunstig om te gaan. De Stichting heeft ook gehoord dat de opslagplaats in Oud-Beijerland niet meer te gebruiken is; deze is verhuurd aan iemand anders. De opslag in Capelle begint al aardig vol te raken. Er is daarom het besluit genomen om voorlopig te stoppen met het inzamelen van goederen. De hoeveelheid goederen die nu opgeslagen ligt is ruim voldoende voor twee Crafters met aanhangwagen.

Stichting Tsjerkind