Rust vinden kan moeilijk zijn. Zorgen, stress, een drukke agenda: soms gaan we maar door en alles moet snel. Waar vind je rust? De discipelen vergaat het net zo, ze zijn net terug van hun missionaire reis door het land en zijn erg druk geweest. Zij willen graag hun verhaal delen met elkaar en met Jezus. Hij merkt dat zijn leerlingen moe zijn; Hij nodigt hen uit om met Hem mee te gaan en tot rust te komen. Hij weet dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Hij weet dat een mens van tijd tot tijd rust nodig heeft, stilte, een plekje om alleen te zijn. Hij zegt ‘Ga mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten.’ Uiteindelijk hebben ze alleen maar op de boot echt rust; als ze aan land komen moeten ze meteen weer aan de slag.

Soms ben je innerlijk opgebrand. Je voelt je leeg en moe. Soms heb je het gevoel dat je alleen maar gewerkt hebt; dagen en weken, maandenlang was je volop bezig. Het was goed en mooi om het werk te doen maar het kost je moeite vol te houden. Je bent echt aan vakantie toe. Neem de tijd om op adem te komen en neem ook de tijd om te genieten van het werk dat je gedaan hebt.

In de zomerperiode liggen veel kerkelijke activiteiten even stil; er zijn veel minder vergaderingen en ook de meeste gespreksgroepen houden een pauze. Veel mensen hebben vakantie van werk of school. Een vakantieperiode doet de meeste mensen goed; even afstand nemen van alle dagelijkse beslommeringen, om op adem te komen en weer op te laden en nieuwe energie te krijgen. Even de boel de boel laten, even niets of heel wat anders doen. Jezus zegt het zelf, kom eens even tot rust. Houd eens op met je werk, hoe goed en hoe zegenrijk dat ook is voor velen. ‘Ga mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten.’ Laten we afstand nemen van de drukte van alledag. Laten we luisteren naar het zingen van de vogels. Laten we genieten van al het mooie in de schepping. Natuurlijk kunnen we dat altijd doen, maar in de vakantie lijkt het meer tot ons door te dringen. Nemen we dan meer tijd om ervan te genieten misschien?

Vakantie betekent zoiets als vrij zijn of leeg zijn. Lichaam en geest krijgen gelegenheid nieuwe energie op te doen, soms kan een weekendje weg al wonderen doen. Recreatie is niet alleen maar ontspanning maar betekent letterlijk herschepping, schepping opnieuw. Vakantie is niet zomaar de boel de boel laten, maar je bewust openstellen voor God. Je komt tot rust en je kunt contact maken met je eigen hart en dat van God. Vakantie, afgestemd op Gods recreatie, is herbronning, heroriëntatie op de bron van het leven. Laat het nieuwe dat God wil maken, doorwerken in je vakantie. Dan kunnen wij echt recreëren en op adem komen en vernieuwd worden – om uitgerust en toegerust onze taak na de vakantie weer op te pakken.

Ik wens u een goede recreatieve periode toe!

Cathy de Goede