Degene die je probeert weg te pesten, die je olijf- en fruitbomen in brand steekt, die je geen toestemming geeft een huis te bouwen op grond die je vader in 1916 officieel kocht (wat nu door de rechter niet definitief wordt erkend), niet als vijand zien maar als medemens. Dat doet Daoud Nassar, samen met zijn vrouw Jihan en dochter Shadin.
Donderdag 6 februari was ik in de Pauluskerk te Rotterdam waar Daoud vertelde over zijn dagelijks leven op de Westoever in de buurt van een kolonistennederzetting. Deze Palestijns-christelijke familie woont vlakbij Bethlehem waar zij een boerderij hebben. Mede door zijn verhaal is mijn perspectief op het Palestijns-Israëlisch conflict behoorlijk veranderd, maar zag ik ook hoopvolle tekenen.
Al decennia proberen de Israëlische autoriteiten de familie Nassar weg te krijgen. Door kolonisten worden vernielingen gepleegd. Het wordt hen verboden om op hun terrein te bouwen waardoor de familie nu in grotten leeft. Water en elektriciteit zijn afgesloten en de weg naar de boerderij is met enorme rotsblokken geblokkeerd. Daoud vertelde hoe hij (en zijn gezin) hiermee omgaat. Hun land hebben ze omgedoopt tot ‘Tent of Nations’. Uitgangspunt voor Daoud is: ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. Het blijven zien van de ander, van ieder ander, als mens is essentieel om het vijanddenken te doorbreken en mensen te leren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun situatie. ‘Vergeld geen kwaad met kwaad’, schrijft Paulus, ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede’ (Romeinen 12:21). Naar deze woorden leeft de familie Nasser.
De activiteiten die zij organiseren zijn gericht op het versterken van de plaatselijke gemeenschap. Veel vrijwilligers, ook vanuit Nederland, helpen op het boerenbedrijf en zijn ook van belang om bedreigingen tegen te gaan. Ik heb met verwondering en bewondering naar Daoud geluisterd. Het is bijzonder dat hij, samen met zijn familie en vrijwilligers, standhoudt en blijft geloven in een geweldloze aanpak. Ik denk dat juist deze houding een opening kan bieden in het al jarenlang slepende Palestijns-Israëlisch conflict: zoek in de dialoog naar oplossingen. Voor meer informatie: https://www.tentofnations.nl.
Het verhaal van de familie Nassar staat niet op zichzelf. Hun situatie is kenmerkend voor de realiteit van veel Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. De documentaire No Other Land, gemaakt door een Israëlische en een Palestijnse journalist, geeft hier een indrukwekkend beeld van. Deze film – die onlangs een Oscar kreeg als beste documentaire – willen we mogelijk volgend seizoen in een van de kerken vertonen.
Addy Koster