De pioniersplek ‘Familiehuis Schollevaar’ is begin 2019 van start gegaan met laagdrempelige bijeenkomsten in de Sjalomschool in Schollevaar-Oost. Inmiddels zijn er zo’n 120 bijeenkomsten geweest. Via de berichtjes van de wijkgemeente Schollevaar zijn de wijken in Capelle op de hoogte gehouden. Inmiddels is het tijd voor een wat groter bericht: waar staat de pioniersplek nu en waar willen we naartoe?
De pioniersplek is zes jaar geleden opgestart met hulp van de IZB. De pioniersplek hoefde niet helemaal van nul te beginnen, omdat de Ontmoetingskerk al vele jaren in de wijk missionair-diaconale activiteiten uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de wijkwinkel, vakantie-bijbelclubs, de sportweek of crea-ochtenden. Het plan voor de pioniersplek is destijds uitgewerkt door Gert van den Bos, missionair-diaconaal werker vanuit de Ontmoetingskerk. Toen Gert vertrok naar een andere gemeente, kon Johan van der Klooster zijn opvolger worden. Johan was toen al jaren met zijn vrouw Annelies actief in de wijk voor het kinder- en jongerenwerk.
Johan, Annelies en zeven gemeenteleden uit de Ontmoetingskerk hebben de schouders onder de pioniersplek gezet. Op 17 november 2019 is het pioniersteam tijdens een speciale kerkdienst ‘uitgezonden’ vanuit de Ontmoetingskerk. De verleiding was groot om te starten als een ‘activiteitencommissie’ die van alles gaat organiseren zonder goed te luisteren waar behoefte aan is. In plaats daarvan heeft het team eerst een uitgebreide fase doorlopen van aandachtig luisteren. Luisteren naar de wijk, luisteren naar de kerk, luisteren naar elkaar en (uiteraard) luisteren naar God. Er is gesproken met allerlei partijen in de wijk en er is veel gebeden.
Uit deze fase kwam het verlangen om laagdrempelige bijeenkomsten te organiseren, waarin geloof een plek heeft maar waar tegelijkertijd iedereen welkom is. Dit zou op een andere locatie moeten dan in ons kerkgebouw. De Sjalomschool kwam al snel in beeld. Op en rond de Sjalomschool organiseert de Ontmoetingskerk ook al andere activiteiten en bovendien is het voor inwoners een bekende plek. Als primaire doelgroep werd gekozen voor ‘gezinnen’. Dit had als reden dat veel kinderen in de wijk al bekend waren via het kinderwerk. Het pioniersteam wilde graag via de kinderen ook de gezinnen bereiken. Tegen die achtergrond is ook voor de naam ‘Familiehuis’ gekozen.
Het doel was en is om een gemeenschap te vormen met wijkbewoners, om daar het geloof te delen. Om te bouwen aan de gemeenschap is er altijd een maaltijd bij een bijeenkomst. Er is een Bijbelverhaal en er zijn creatieve verwerkingen rondom een thema. Bijvoorbeeld een knutselactiviteit of een spel. Inmiddels zijn er al veel werkvormen uitgeprobeerd. Om te zorgen dat de gemeenschapsvorming twee kanten op gaat, worden bezoekers ook voor (kleine) hand- en spandiensten gevraagd. Een wijkbewoner is toegetreden tot het kernteam. Buiten de bijeenkomsten om leven we mee met de vaste bezoekers en brengen we af en toe bezoekjes. Bij lekker weer er wordt soms iets in de buitenlucht georganiseerd.
Het Familiehuis heeft inmiddels een trouwe groep bezoekers. Daarnaast zijn er verschillende mensen die een paar keer per jaar de bijeenkomsten bezoeken en zich hierdoor met het Familiehuis verbonden voelen. Op grotere bijeenkomsten zijn er tussen veertig en vijftig mensen aanwezig, bijvoorbeeld bij de afgelopen kerstviering of met Pasen. Bij de meeste bijeenkomsten is de opkomst lager, tussen twintig en dertig aanwezigen. Ongeveer vijftien mensen zijn teamleden met hun gezinnen, de rest is bezoeker. Bezoekers komen uit diverse culturen en hebben verschillende nationaliteiten. Zo zijn er bezoekers uit Iran, Suriname, Angola, China of Paraguay, leeftijden variëren van van 2 tot 85 jaar. Al met al is het een bonte mix van bezoekers die in het Familiehuis een warm thuis vinden.
Voor veel bezoekers is de stap naar een kerkdienst te groot door culturele verschillen. Het Familiehuis kan hiervoor een alternatieve plek vormen om met geloofsvragen aan de slag te gaan en zo God te ontmoeten. Het ‘zaaien’ van het evangelie kan soms jaren duren. Onder de bezoekers zitten enkele jongvolwassenen die als kind de kinderclubs van Johan en Annelies bezochten. Sommige bezoekers komen al jaren naar de bijeenkomsten, voordat ze een keer voorzichtig uitspreken dat ze vragen hebben over het geloof. Enkele bezoekers hebben de Alphacursus gevolgd en de kernteamleden zoeken met hen mee hoe zij hun prille geloof het beste vast kunnen houden. Recent nam iemand weer contact op, nadat deze jaren uit beeld was geweest, maar voor wie wel trouw gebeden is.
Voor de langere termijn is het niet het doel om te groeien naar een nieuwe zelfstandige gemeente in Capelle. In plaats daarvan is er blijvende verbondenheid met de ‘zendende’ Ontmoetingskerk: de hervormde wijkgemeente Schollevaar en de CGK Rotterdam-Oost/Capelle. Ook participeren steeds meer vrijwilligers vanuit andere wijkgemeenten in de missionair-diaconale activiteiten in Schollevaar.
De kernteamleden kunnen toegerust worden vanuit de Ontmoetingskerk en kunnen aan de andere kant ook weer ervaringen doorgeven aan deze gemeente.
De begeleiding van de IZB bij pioniersplekken is altijd maar tijdelijk en na zes jaar stopt deze ook binnenkort. Het Familiehuis heeft veel te danken aan de IZB, waaronder professionele coaching en ontmoeting met andere pioniersplekken. Het Familiehuis is gegroeid en kan steeds meer ‘op eigen benen staan’. In financiële zin betekent het stoppen van de begeleiding van IZB dat er minder inkomsten beschikbaar zijn. Er wordt nog gezocht naar fondsen of andere inkomsten. Ideeën hiervoor zijn welkom bij het bestuur van Samen in Schollevaar.
Het kernteam van Familiehuis is gemotiveerd om verder te bouwen aan deze prachtige gemeenschap. Dit alles in vertrouwen dat het evangelie verder gaat over de wereld en dat God alles in zijn liefdevolle hand houdt.