‘Onlangs vroeg iemand ‘wat zou je doen met een hele lege dag?’. Mijn allereerste ingeving was: lezen! Dat doe ik echt heel graag. Naast de nodige studieboeken zowel fictie als non-fictie en de krant. Elke dag lees ik; kan iets meer zijn of iets minder, maar er gaat geen dag voorbij zonder te lezen. Bij het vooruitzicht van een lege dag zie ik mijzelf heerlijk genesteld in een stoel met een grote stapel boeken naast me.

Naar het werk in Capelle kom ik overwegend op de fiets (op zo’n ouderwetse, niet elektrische). Even het hoofd ‘luchten’. Fysiek bezig zijn heb ik nodig als tegenhanger van alles wat werk en studie van mijn hoofd vraagt. Naast dagelijks fietsen/wandelen, sport ik daarom ook nog twee in de week. Ik werk in Capelle, maar woon hier dus niet. Sterker nog, voordat ik hier kwam werken was ik nog nooit in Capelle geweest. Hoewel het dus niet eens zo ver van Zevenhuizen is. Het eerste jaar moest ik me voor ieder adres door Google Maps laten helpen. Inmiddels weet ik behoorlijk de weg. Zeker op de fiets leer je de weg in Capelle snel kennen. Hoewel ik Capelle een fijne plek vind om te werken en ik er de voordelen van zie hoeveel er aan voorzieningen is in een stad, blijf ik toch echt veel liever in het dorp Zevenhuizen wonen. Ik ben meer van ‘het dorp’, zeg maar.

‘De ontmoeting en verbinding met de ander, en wederzijds de verbinding zoeken met God, de liefde voor God én mijn grote liefde voor mensen is mijn belangrijkste motivatie voor dit werk. Ik voel me bevoorrecht om zoveel mensen te ontmoeten die hun levensverhaal met me delen en dat ik een stukje levensweg mee op mag lopen. Ook als dat stukje levensweg soms moeilijk of eindig is.

‘Ik doe alles een beetje andersom… Toen ik aangenomen werd voor deze baan had ik nog geen vooropleiding voor het pastorale werk. Wel levenservaring, ervaring met kerkenwerk in het pastoraat én de leiding van God (zo heb ik het sollicitatieproces wel ervaren) hebben mij gebracht op deze plek. Een baan die vanaf de eerste dag ‘klopt’.
Ik ben direct begonnen met cursussen en trainingen in dat eerste jaar: toerusting, pastoraat, stervens- en rouwbegeleiding en de PKN-training uitvaartdiensten leiden

Wilt u het hele interview lezen met Heleen Molenaar? Lees dan de digitale Kerknieuws – of neem een abonnement.
Kijk op kn.protestantsegemeentecapelle.nl voor meer informatie!